Stacks Image 8093
Stacks Image 8097
De oprichting
Onder impuls van de peetclub F.O.C. Hasselt, had eind 1979 / begin 1980 een eerste samenkomst plaats van een achttal enthousiastelingen die bereid waren in Noord-Limburg een Fifty-One Club op te starten. Hun regio van recrutering beslaat in hoofdzaak de gemeente Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt en Overpelt. Deze streek was in een ver verleden vooral bekend om zijn "valkerij" ( het vangen en africhten van valken). Vandaar werd de valk, deze vorstelijke vlieger, als symbool van de streek opgenomen in het fanion.

Op 11 november 1983 vond dan de plechtige overhandiging van het charter plaats. De club telde toen reeds 26 leden. In 1991 werd vanuit deze club, in functie van de expansie van de beweging, een nieuwe F.O.Club in de streek opgestart onder de naam F.O.Club "De Teuten" en later in 2001 de F.O. Club "De Dommel", F.O.Club "'t Zand Lommel”

Sinds de oprichting zijn er voor meerdere honderdduizenden euro's bijeengebracht ten voordele van de dienst aan de gemeenschap. In hoofdzaak betreft het steun aan kleine projecten van streekgebonden initiatieven met direct merkbaar effect. Het betreft vooral steun aan medische begeleiding, bijzondere opleiding in het onderwijs, culturele als zowel natuur technische aangelegenheden. Maar ook streek overschrijdende projecten werden niet vergeten, zoals steun aan hulpacties ten voordele van Ethiopië en Polen, de F.O. actie mucoviscidose, de jaarlijkse F.O.-dag in de zoo.

Onze Fifty One club Noord-Limburg was in het verleden één van de initiatiefnemers en steunpilaren van de 4x4 FOC Trophy, waarvan de opbrengst volledig ging naar welzijnsorganisaties in Noord- Limburg. Andere initiatieven uit het verleden waren tennistornooi Rob Verhulst, de Team run, mede organisatie van een grootse modeshow. Op dit ogenblik is Fifty One club Noord-Limburg partner in een gezamenlijke actie ‘Walk The Lyme’ met Fifty One club Puur en de gemeente Hechtel-Eksel. Deze actie stelt zich tot doel te sensibiliseren voor de gevaren van een tekenbeet en de preventie ervan via een sportief evenement in een mooie omgeving (Bosland). De eerste editie van dit evenement vond plaats in de lente van 2016. Fifty One club Noord-Limburg is ook co-partner van Rotary Noord-Limburg in realisatie van een tweejaarlijks klassiek concert in het Dommelhof door een laureaat van de Koningin Elisabeth wedstrijd. Daarnaast begeleidt onze club jaarlijks mindervaliden bij een bezoek aan de zoo.Het succes


Het succes van onze club stoelt in hoofdzaak op:
  • vriendschap en verdraagzaamheid
  • keuze van de juiste en geschikte mensen
  • discipline en het aanhouden van de voorgeschreven procedures
  • inzet van alle leden
  • het regelmatig opluisteren van onze vergaderingen door sprekers, aangedragen door eigen leden
  • onze projecten te voordele van onze 'Dienst aan de Gemeenschap', meestal en vooral met belangrijke inbreng van eigen leden


Onze clubavonden: gezellig en boeiend

Onze clubavonden vinden plaats de tweede en vierde dinsdag van de maand. Wij starten de avond met een aperitief in de restaurantbar vanaf 19u45 tot 20u30. Daarna volgt een gezellig diner onder clubvrienden. Onze club nodigt meestal ook een interessante gastspreker uit, zodat we altijd wel iets opsteken. De clubavond wordt afgesloten om 23u00. Daarna is er voor de liefhebbers nog gelegenheid om in de restaurantbar verder bij te praten of na te kaarten. Van tijd tot tijd houden wij clubavonden op een andere locatie, gekoppeld aan een interessant bezoek. Onze club nodigt ook de partners van onze leden op een aantal clubavonden uit. De bijdrage van de leden voor een clubavond bedraagt 40 euro (alle dranken in het restaurant en de restaurantbar inbegrepen). Op jaarbasis bedraagt de bijdrage van een Fifty One-lid dat regelmatig de clubavonden bijwoont gemiddeld 1000 euro.
Spontane ontmoetingen Clubleden en hun bevriende organisaties en verenigingen organiseren regelmatig kleine of grote evenementen. Dat kan gaan om een concert of tentoonstelling, een uitnodiging of een feest, een wandeling, een fietstocht, zelfs een reis, een... De uitnodiging die u dan als lid van onze club ontvangt is geen verplichting, maar vaak een vanzelfsprekend gevolg van de onderlinge vriendschapsbanden en gemeenschappelijke interesses. Lid zijn van een serviceclub als de onze betekent immers ook een spontaan engagement naar de groep toe om samen het waardevolle dat er is te bewaren en te versterken.  Weetjes

Marcel Ceusters was vice-gouverneur van het district 102 in 1992
Restaurant Kompenhof is reeds sinds maart 1987 ons clublokaal.
Enkele van de meest bekende sprekers die voor ons een toelichting hebben gebracht :

dhr. Louis Verbeeck (kleinkunstenaar)
dhr. Dirk Frimout (Belgische astronaut)
dhr. Jef Vermassen (bekend strafpleiter)
dhr. Luc Beauccour (rampenarts)
dhr. Gerard Bodifée (wetenschapper en filisoof)
dhr. Luc Quintyn (centrum voor crisispsychologie, ivm Herald of Free Enterprise ramp)
dhr. Rik Torfs (prof Kul kerkelijk recht)
dhr. Jaak Gabriels ( politicus )
dhr. Wouter Beke ( politicus )
dhr. Hendrik Verbrugge ( arts en ereburgemeester )

FOC-Trophy: onschuldig gestart in 1996 (op initiatief van dhr. Adri Pellens) om met enkele, deels gehuurde terreinwagens de gasten van het andersvaliden instituut St-Elisabeth te Wijchmaal-Peer een aangename namiddag te bezorgen op het militair domein van Budel. En dit in hoofdzaak met de persoonlijke inzet van al onze leden. Dit is mede dankzij de steun van onze Fifty One dochterclubs -De Teuten- en -De Dommel- en de 4x4 club Eksel uitgegroeid tot een uniek massaspektakel. Waar bezoekers tot vanuit Zweden toekwamen om deel te nemen. De opbrengst ten voordele van onze dienst aan de gemeenschap steeg in de loop van de jaren van 4.000 euro tot om en bij de 75.000 euro per editie. De organisatie ervan is stopgezet daar het evenement te grootschalig werd en het daardoor niet meer haalbaar was dit op een vrijwillige basis verder te organiseren.

Ook Fifty One club Noord-Limburg maakt gebruik van cookies op de website om uw gebruikers ervaring te verbeteren. Indien u op de site wilt blijven kijken, dient u akkoord te gaan, en aanvaard u dus onze voorwaarden.